Η μαγειρική τέχνη και η ιστορία της (μέρος 1°)
Για να κατανοήσει κάποιος την ιστορία της τέχνης της μαγειρικής πρέπει να την εξετάσει σε συνάρτηση με άλλες σημαντικές εποχές της δυτικής κουλτούρας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε καμία από τις τέχνες – είτε πρόκειται για την τέχνη του κτισίματος, της μουσικής ή τις καλές τέχνες – αν δεν μπούμε στο πνεύμα της αντίστοιχης εποχής. Το ίδιο συμβαίνει και με την τέχνη της μαγειρικής. Όλα τα σημαντικά γεγονότα κάθε εποχής αντικαθρεπτιζόταν στο μαγείρεμα και στο φαγητό.Πρωταρχικός σκοπός της αναζήτησης της τροφής εξακολουθούσε ακόμη να είναι η ανάγκη επιβίωσης. Μέσω αυτής της ανάγκης αναπτύχθηκε με τον καιρό η απόλαυση της τροφής. Η κλασσική Ελλάδα (800 π.Χ. – 400 μ.Χ.) ήταν το θεμέλιο της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού. Η σκέψη μας, οι τρόποι μας και οι προσωπικότητες είναι ακόμη και σήμερα επηρεασμένες από τις αρχές που οι Έλληνες ανακάλυψαν και θεμελίωσαν από τον 6o αι. π.Χ.
Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός και δάσκαλος της ιατρικής Ιπποκράτης (περίπου 460 – 377 π.Χ.) ήταν υποστηρικτής της σωστής διατροφής. Γνώριζε ήδη την σπουδαιότητα της διατροφής σε σχέση με την υγεία.
Οι Ρωμαίοι επίσης οι οποίοι ενσωμάτωσαν κατά τη ροή του χρόνου στην δική τους χώρα ολόκληρη την Ευρώπη, μέρος της βόρειας Αφρικής, κράτη από την Ανατολή ως την Ερυθρά θάλασσα και τον Περσικό κόλπο. Χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες ως δασκάλους σ’ όλες τις καλές τέχνες. Στην κοντινή Ανατολή ανθίζει το εμπόριο και αναπτύσσονται μεγάλες μητροπόλεις που ασχολούνται μ’ αυτό. Μαζί με το χρυσό και το μετάξι εμπορεύονται μπαχαρικά και τρόφιμα όλων των ειδών.Κατά τον Μεσαίωνα 5ος-15ος αι. Αποδείχθηκαν τα μοναστήρια πιστοί φύλακες της παράδοσης της Ρωμαϊκής τέχνης της μαγειρικής όπως και άλλων θησαυρών της παράδοσης. Οι μοναχοί δεν διέσωσαν μόνο χειρόγραφα αλλά και συνταγές τις οποίες φρόντιζαν να καλλιεργήσουν πλουσιοπάροχα.Οι Ιταλοί με το εμπόριο τους απόκτησαν μεγάλα πλούτη και εκλέπτισαν την κουζίνα τους. Έτσι αναπτύχθηκε η πρώτη πραγματική τέχνη της μαγειρικής ενός δυτικού κράτους.Έτσι λοιπόν μέχρι τον 15ο αι. είχαμε τις μεγαλύτερες αναφορές από τα ταξίδια της Ρωμαικής αυτοκρατορίας.Μετά το 1500 είχαμε την μεγαλύτερη εποχή της κουλτούρας και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.Αυτή ήταν η εποχή της Αναγέννησης 16ος -17ος αι. Στην Φλωρεντία επικρατούσε ένα κλίμα πειραματισμού και έρευνας. Οι Φλωρεντίνοι έδωσαν ουσιαστική ώθηση στο δυτικό κόσμο η οποία επηρέασε και την Γαλλική κουλτούρα.
Το 1651 δημοσιεύτηκε το βιβλίο Le Cuisinier Francais από τον Francois Pierre de la Varenne στο οποίο φαίνεται καθαρά η ανοδική πορεία που διέσχισε η Γαλλική κουζίνα από την εποχή του Μεσαίωνα και μετά.
Άρθρο:Νικόλας Λάιος